Konuşmacılar

Güncellenmektedir...

 

Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, Penn State Üniversitesi (ABD)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina ve Endüstri Mühendislikleri programını çift anadal ile bitiren Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, Buffalo Üniversitesi’nden 2011 yılında doktora derecesini almıştır. Yaklaşık 2007’den bu yana biyoyazıcılar ile doku üretimi konusunda çalışan ve bu alanda yazılmış başta en kapsamlı kitap olmak üzere 170’nin üzerinde akademik yayını ve bu yayınlara yapılmış 10000'in üzerinde atıfı olan Prof. Dr. Özbolat, yaptığı çalışmalarla 2014 ASME Pi Tau Sigma Altın Madalya Ödülü, 2014 ASME Chao & Trigger Genç İmalat Mühendisi Ödülü, 2014 İmalat Mühendisleri Birliği Yılın Genç Üretim Mühendisi Ödülü, 2015 3B Yazılım konusunda Yılın Genç Bilim insanı Ödülü, 2014 ABD Ulusal Bilim Vakfı Kariyer Ödülü, 2015 Uluslararası Endüstri Mühendisleri Enstitüsü Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, Hartz Ailesi Kariyer Ödülü, 2022 TÜSEB Teşvik Ödülü gibi pek çok ulusal ve uluslararası ödül almıştır.

  Prof. Dr. Mehmet Öztürk, İzmir Tınaztepe Üniversitesi

Prof. Dr. Mehmet Öztürk, 1974’te Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdi. 1977-1985 arasında Fransa’da Paris Hastanelerinde (Assistance Publique-Hopitaux de Paris) Eczacı İntern olarak çalıştı, Paris Üniversitesi'nden Klinik Biyokimya ve İmmünoloji Uzmanlığı ve Biyokimya Doktorası diplomalarını aldı. 1985-992 yılları arasında ABD'de Harvard Tıp Fakültesi'nde ve Massachusetts General Hospital'da Doktora-sonrası Araştırmacı ve Öğretim Üyesi olarak çalıştı. 1992’de davetli olarak Fransa-Lyon’daki Centre Leon Berard Kanser Merkezinde Moleküler Onkoloji Laboratuvarı Kurucu Müdürlüğünü üstlendi ve aynı merkezde İNSERM Araştırma Direktörü olarak 1992-1995 yılları arasında çalıştı. 1995’te Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü kurmak üzere Bilkent Üniversitesi'ne Bölüm Başkanı olarak davet edildi; bu görevi 2007 yılına kadar devam etti. Aynı dönemde (1997-2013) Bilkent Üniversitesi BilGen Genetik ve Biyoteknoloji Merkezi Kurucu Müdürü olarak görev aldı. 2007-2012 yılları arasında eş-zamanlı olarak Fransa-Grenoble’da Institut Albert Bonniot'da İNSERM Araştırma Direktörü olarak çalıştı. Eylül 2013-Şubat 2018 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nün Kurucu Müdürü olarak çalıştı. Bu kurumu 2018 yılında 6550 sayılı kanun kapsamında Türkiye’nin sağlık alanında ilk ulusal kamu araştırma kurumu olan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’ne dönüştürdü ve bu merkezi 2021 yılına kadar yönetti. Prof. Dr. Mehmet Öztürk başta karaciğer kanseri olmak üzere, kanserin genetik ve moleküler özelliklerini anlamaya yönelik ve translasyonel araştırmaları ile tanınmaktadır. Yüzden fazla bilimsel makalesi yayınlanmış olup bunlara 10.000 üzerinde atıf yapılmıştır. Moleküler Biyoloji alanında uzmanlaşmış bir Eczacı olarak Prof. Dr. Mehmet Öztürk, gen mühendisliğine dayalı biyoteknolojik ilaçların ülkemizde üretilebilmesi için uzun yıllar emek vermiştir. Prof. Öztürk, TÜBA, Bilimler Akademisi, EMBO ve TWAS akademileri üyesi olup TÜBİTAK-TWAS Bilim Ödülü ve Koç Vakfı Sağlık Ödülü (Bilkent MBG kurucusu olarak) sahibidir. Halen İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi ve İZTÜ Galen Araştırma Merkezi’nin müdürüdür.

  Prof. Dr. Osman Erganiş, Selçuk Üniversitesi

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1987 yılında Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji (Veteriner) Anabilim Dalında Doktorasını tamamladı. Hayvan sağlığına yönelik olarak enfeksiyon tanısı, koruyucu hekimlik, aşı geliştirme, bağışıklık ve epidemiyoloji konularında çalışmalarına ağırlık verdi. 1990 yılında Doçent ve 1996 yılında Profesör olarak atandı. Aşı üzerine (Paratübeküloz ve Bovine Ephemeral Fever) Türk Patent Enstitüsü’nden 2 patent sahibi. “1993 yılında İmmünoloji ile Veteriner Epidemiyoloji (1993), Oral Mikrobiyoloji ve İmmünoloji (2001) ve Veteriner Pratik Bakteriyoloji (2007) kitapları yayınladı. Doktora sonrası (1988) Giessen Justus-Liebig Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bakteriyoloji ve İmmünoloji Enstitüsünde 6 ay araştırmacı olarak bulundu. Ülkemizin Hayvan Aşıları üretimi konusunda ilk özel sektörü olan VETAL Hayvan Sağlığı A.Ş.’nin (Adıyaman) 2001 yılından beri Teknik Danışmanlığını yapmakta. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Hayvancılık İşletmelerinin 2000 yılından bu yana temel olarak “sürü sağlığı koruma” üzerine resmi danışmanlığı yapmaktadır. Tarım Bakanlığından ruhsatlı (Genç ve Ergin Brucella abortus S-19 ve B. Melitensis Rev-1 aşıları ile Konjuktival Brusellosis Aşıları, Şarbon aşısı, Kombine Klostridial Aşı, İnaktif Mycolasma agalactiae aşısı, Kombine Pasteurella+Mannhaeimiae aşısı, Pentavalan Şap Aşısı, vb) veya ruhsatsız/ otovaksin /özel aşı statüsünde (BEFVAC, PAMASTVAC, REQUIVAC IMS vb) birçok aşının Ar-Ge’si ve üretimini için çalışmaktadır. SCI dergilerinde 50’den ve ulusal dergilerde 100’den fazla yayını olan Prof. Dr. Osman Erganiş 40’tan fazla ülkede bilimsel kongrelere katılmıştır. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji ABD Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

  Prof. Dr. Zühtü Tanıl Kocagöz, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İzmir Saint Joseph Fransız Ortaokulu ve İstanbul Amerikan Robert Lisesini bitirdikten sonra 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı fakültede Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlığı eğitimini tamamladı ve görevini öğretim üyesi olarak sürdürdü. Amerika Birleşik Devletleri, University of California San Francisco’da üç yıl süre ile bilimsel çalışmalar yaptı. Daha sonra yine Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalından Doktora derecesini aldı. Bir süre Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. başkanlığını yürüten Kocagöz, halen Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Medikal Biyoteknoloji A.D. başkanıdır. Akademik çalışmalarının yanı sıra ülkemizde biyoteknolojinin gelişmesi için çaba göstermektedir. Yaptığı çalışmalar ile enfeksiyon hastalıklarının tanısı ve antimikrobiyal ilaç geliştirme konusunda orijinal ürünler geliştirdi ve bunlara patent aldı. Türkiye’de üretilen ve birçok ülkede kullanılan bu ürünlerden tüberküloz tanısında kullanılan hızlı tüberküloz kültür sistemi Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde kurulan “Foundation for Innovative New Diagnostics” tarafından desteklendi ve “Eurowards Türkiye” girişimcilik ödülünü kazandı. Araştırma ekibiyle geliştirmiş olduğu “İzlenebilir Elektroforez” sistemine Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı “TTGV” tarafından “Akın Çakmakçı, Sanayi Ürününe Dönüşen Tez” ödülü verildi. Araştırmalarını enfeksiyon hastalıklarının hızlı tanısı ve antimikrobiyal ilaç geliştirme üzerinde yoğunlaştıran Prof. Dr. Tanıl Kocagöz geliştirdiği kaynakları kısıtlı yörelerde kullanılabilecek hızlı tüberküloz tanı araçları için İstanbul Tabip Odası tarafından 2011 yılında “Tıpta Hizmet Ödülü”, 2022 yılında Covid19 tanısını kolaylaştıran ürünü nedeniyle Türk Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından “Pandemi ile Mücadele Tanı Özel Ödülü” verildi. İlgi alanları arasında astronomi yer almaktadır.

  Prof. Dr. Nesrin Özören, Boğaziçi Üniversitesi

Nesrin Özören, 1995 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden lisans derecesini almıştır.  Doktora eğitimini University of Pennsylavina-UPENN’de 2002’de tamamladıktan sonra University of Michigan-Ann Arbor’da üç yıl doktora sonrası araştırmalar yapmıştır.  2005 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde göreve başlamış ve 2007 yılında 'Apoptoz ve Kanser İmmünolojisi Laboratuvarını (AKIL) kurmuştur. 2015 yılında Profesör olarak atanan Özören, ülkemizde ilk kez 16 bireyin tüm genom dizisinin tamamlandığı ve araştırıldığı Boğaziçi Üniversitesi Türkiye İnsan Genom Araştırma Projesinin eş-yürütücüsüdür (2011-2014). Prof. Dr. Nesrin Özören, 2020- 2023 yılları arasında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü başkanı olarak görev yapmıştır. Ülkemizde tek olarak enflamazom (veya ASC zerrecik) kompleksinin oluşum mekanizmaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmalardan ASC zerrecik mikrokürecik sistemi kullanılarak biyomoleküllerin veya antijenlerin taşınabileceğini hücre ve hayvan deneylerinde göstermiş bulunmaktadır.  Bu buluşu Türkiye, Japonya, Amerika ve Çin’de patentlidir. Bu buluş aşıların oda sıcaklığında bozulmadan etkinliklerinin korumalarını da sağlamaktadır. Prof. Dr. Nesrin Özören  ve AKiL ekibinin ikinci patent ailesi NLRP7 mutasyonu barındıran kadınların üzüm gebelik sorununa umut olacak bir tedaviyi ortaya koymuştur. BMP yolağı inhibitörleri kullanılarak tüp bebek tedavisi sırasında mol gebelik hastalarının derdine çare olabilecek bir yeniliktir. Dr. Nesrin Özören, 2006 yılında TÜBA-GEBİP Ödülüne, 2006 yılında Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO)-Stratejik Yerleştirme Ödülüne ve 2007'de Oriflame Türkiye- 2006 En Başarılı Bilim Kadını Ödülüne layık görülmüştür.  EMBO-SDIG, TÜBİTAK-KARİYER, TÜBİTAK 1001 ve 1003 ve Boğaziçi-BAP projelerinde yürütücülük yapmıştır. Uluslarası hakemli dergilerde toplam 25 araştırma makalesi, 1 kitap bölümü,  1 özeti ve 2 kısa özeti ve 2 patenti bulunmaktadır. Bu yayınlarına 5000 üzerinde atıf almıştır (H=18, Google Scholar). Dr. Nesrin Özören Vaccizone Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (6 Mayıs 2020- halen) kurucusudur ve halen CEO ve SCO olarak görev almaktadır. Melek yatırımcılardan ve hibe programlarından 1 milyon USD üzerinde yatırım çekmeyi başarmıştır.  ASC mikrokürecikleri ile Covid 19 aşısı, kuş gribi aşısı ve kanser immün tedavileri üzerinde çalışmaları devam etmektedir. Dr. Nesrin Özören 2011 yılında kurulan Moleküler Biyoloji Derneğinin kurucu başkan yardımcısı olarak ve 2014-2021 arasında da başkanı olarak görev yapmıştır.

  Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel, Uludağ Üniversitesi

Prof. Dr. Şehime G. Temel, TED Ankara Kolejinden mezun olduktan sonra 1979 yılında Bursa Anadolu Lisesi'ne başladı ve 1983 yılında mezun oldu. Daha sonra, 1990 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladı. Doktora derecesini Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Histoloji ve Embriyoloji dalında aldı. 2 yıl boyunca ABD, Kentucky Üniversitesi Anatomi ve Sinirbilim Anabilim Dalı'nda misafir bilim insanı olarak birçok NIH projesinde çalıştı ve katıldı. Bu dönemde kadın üreme sistemi, nöroendokrin mekanizmalar ve yaşlanma alanlarında çalışmalar yaptı. İkinci lisans derecesini Eskişehir, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünde tamamladı. 2013 yılında Doçent oldu. 2012-2017 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5 yıl Öğretim Üyesi olarak çalıştı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Translasyonel Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı yağmıştır. Birçok ulusal ve uluslararası araştırma projesinde Proje Koordinatörü ve Araştırmacı olarak yer almıştır. Önemli ve hakemli bilimsel dergilerde birçok araştırma makalesi, kitap bölümü yayınlanmıştır.

 

Prof. Dr. Ayşe Filiz Koç, Çukurova Üniversitesi

Prof. Dr. Ayşe Filiz Koç, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş, 1994 -1999 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD’nda araştırma görevlisi olarak çalışmış, “Amyotrofik Lateral Sklerozda Klinik Bulguların Dağılımı” konulu tez ile 1999 yılında Nöroloji uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır O tarihten bu yana Nöromusküler Hastalıklar poliklinik sorumlusu olarak görev yapan Dr. Koç, Mart 2005 yılında doçent, 2012 yılında profesör unvanı almıştır. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nın yanı sıra Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak da görev yapmaktadır. 2020 yılından bu yana Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı, Şubat 2023 tarihinden bu yana Nöroloji Anabilim Dalı başkanlık görevini yürütmektedir. Nöromusküler ve nörogenetik alanında çalışmaları bulunmaktır. TÜBİTAK projeleri yanı sıra ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

  Doç. Dr. Yavuz Nuri Ertaş, Erciyes Üniversitesi

Doç. Dr. Yavuz Nuri Ertaş, Baskent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde lisans ve Bilkent Üniversitesi UNAM-Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji programında yüksek lisans derecesini aldı. Daha sonra doktora çalışmaları için ABD'ye giderek 2017 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) Biyomedikal Mühendislik bölümünden doktora derecesini aldı. 2018 ile 2020 yılları arasında UCLA'da kimya bölümünde doktora Sonrası araştırmacı olarak görev yapmıştır. TÜBİTAK 2232-Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında 2020 yılında Türkiye’ye dönüş yapmış ve Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olup Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (ERNAM) Ertaş Lab’ı (www.ertaslab.com) yönetmektedir. Araştırma alanları kapsamında biyomalzemeler, nanomalzemeler, nanotıp, mikro-nano fabrikasyon ve biyobasım yer almaktadır. 2023 yılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Teşvik Ödülü’nü nanotıp ve biyomalzeme alanlarına katkılarından ötürü almaya layık görülmüş olup yine 2023 yılında Türkiye Bilimler Akademisi-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'nü (TÜBA-GEBİP) nanoteknoloji alanında almıştır. 

  Doç. Dr. Ömer Aydın, Erciyes Üniversitesi

Doç. Dr. Ömer Aydın, 2007 yılında Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olarak akademik kariyerine başladı. Yüksek lisansını, Prof. Mustafa Çulha danışmanlığında Yeditepe Üniversitesi'nde nanobiyoteknoloji üzerine yaparak tamamladı. Doktorasını, Michigan Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde, Prof. Mohamed Elsayed rehberliğindeki Hücresel ve Nanoterapötikler Laboratuvarı'nda 2016 yılında aldı. Doktora sonrası çalışmalarını, Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), Klinik Merkez Radyoloji ve Görüntüleme Bilimleri'nde, odaklanmış ultrason terapisinin kanser üzerine immünomodülasyon etkileri üzerine Joe Frank ile gerçekleştirdi. 2018'de Dr. Aydın, bağımsız akademik kariyerine Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde başlamak üzere Türkiye'ye döndü. Araştırmaları; akıllı nanoparçacık aracılı gene ve ilaç taşıma sistemleri, odaklanmış ultrasonun terapötik kullanımları ve makine öğrenmesi ile güçlendirilmiş SERS temelli biyotanı platformlar üzerine yoğunlaşmaktadır. 40'tan fazla makale yazarı olan Dr. Aydın, EU-COST, TÜSEB, TÜBİTAK-1001, YÖK-ADEP ve TÜBİTAK 2247-D tarafından desteklenen beşten fazla büyük araştırma projesine liderlik etmektedir. 2023'te Bilim Akademisi'nin Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (BAGEP) ödülünü kazanmış ve 2023 yılında Japonya'nın Bilim ve Teknoloji Topluluğu Forumu'nda (STS Forum) Türkiye'yi temsil etmiştir.

  Dr. Hasan Ersin Zeytin, CinnaGen

Dr. Hasan Ersin Zeytin, 1991 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 2000 yılında Kentucky Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji ve İmmünoloji bölümünde DNA aşıları ile kanser immünoterapisi çalışmalarını konu alan doktorasını tamamlamıştır. Doktora sonrası çalışmalarını ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde anti-kanser immünoterapi stratejileri ve gen tedavileri üzerinde yapmıştır. 2003 yılında yurda dönüş yapıp, kariyerine Nobel İlaç’ta devam etmeye karar vermiştir. Nobel İlaç’ta iş geliştirmeden klinik çalışmalara, medikal direktörlükten İcra kurulu üyeliğine kadar çok sayıda farklı görevde yer almış ve Nobel İlaç’ın biyoteknolojik ilaç üretim yatırımı projesini koordine etmiştir. Bu yatırım kapsamında Türkiye’nin memeli hücresi bazlı biyoteknolojik ilaç Ar-Ge ve üretim altyapısına sahip en büyük ekosistemin kurulmasında önemli rol oynamıştır. Bu tesiste Türkiye’de üretilmiş Covid-19 aşılarından birisi olan Virüs Benzeri Parçacıklı (VLP) aşısının geliştirilmesi, üretilmesi ve insan çalışmalarında denenmesi sürecinin yönetimini üstlenmiştir. Dr. Zeytin Nisan 2023’te CinnaGen İlaç San ve Tic AŞ’de CEO olarak göreve başlamıştır. Dr. Zeytin çok çeşitli bilimsel yayınların yanı sıra ilaç pazarları, biyobenzerler, klinik çalışmalar hakkında farklı uluslararası etkinliklerde çeşitli platformlarda yer almış ve konuşmalar yapmıştır.

 

Prof. Dr. Mustafa Tahsin Yılmaz, King Abdulaziz Üniversitesi (Suudi Arabistan)

Prof. Dr. Mustafa Tahsin Yılmaz, 2009 yılında Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde doktora derecesini almıştır. 2012'den 2014'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Urbana Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde (UIUC) doktora sonrası çalışmalarını sürdürmüştür. Gıda mühendisliği alanında kalite kontrolü geliştirmek amacıyla, Yapay Zeka (AI) ve makine öğrenme algoritmalarını gıda biyoteknolojisi alanında gıda işleme, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve yeni ürün formülasyonlarının geliştirilmesi gibi potansiyel araştırma yöntemlerine entegre etmeye odaklanmıştır. Gıda mühendisliği alanında deney tasarımı, yapay zeka (AI), kalite kontrol gibi konuları kapsayan saygın uluslararası dergilerde 300'den fazla makalesi bulunmaktadır. 70'den fazla araştırma projesine katkıda bulunmuş ve 'Handbook of Chitin and Chitosan, Preparation and Properties, Preservation Techniques' (Elsevier, 2020) and 'Microbial Food Safety and Preservation Techniques' (CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015) gibi önemli kitaplarda bölümler yazmıştır. Prof. Dr. Mustafa Tahsin Yılmaz, 2018 yılından bu yana öğretim üyesi olduğu Kral Abdülaziz Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünde Profesör olarak görev yapmaktadır.

 

 

Prof. Dr. Vural Gökmen, Hacettepe Üniversitesi

1990 yılında gıda mühendisi olarak mezun olan Prof. Dr. Vural Gökmen, 1998 yılında doktora derecesini almıştır. Halen Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 2004 yılında FoQuS olarak bilinen Gıda Kalitesi ve Güvenliği Araştırma Grubu'nu, 2010 yılında Gıda Araştırma Merkezi'ni, 2011 yılında TÜBİTAK desteği ile Türkiye Ulusal Gıda Teknoloji Platformu'nu kurmuştur. Gıda alanının önde gelen bilim insanlarından biri olan Vural Gökmen, prosesin gıda kalitesi ve güvenliği üzerine etkilerinin anlaşılmasına uluslararası düzeyde önemli katkılar sağlamıştır. Gıda bilimi ve mühendisliğinin farklı yönleriyle ilgili çok sayıda araştırma projeleri yürütmüş, dersler ve konferanslar vermiş, dünyanın önde gelen araştırma gruplarıyla iş birlikleri yapmıştır. Özgün araştırma sonuçlarına dayalı 280’in üzerinde uluslararası araştırma makalesi ve 20’nin üzerinde uluslararası kitap ve kitap bölümü yayınlamıştır. Gıda alanında ülkemizin en çok uluslararası atıf alan araştırmacısı durumundadır. Alanın en yüksek etki faktörüne sahip dergilerinden biri olan Food Chemistry dergisinde editörlük yapmaktadır. Bilime katkıları nedeniyle 2004 yılında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Seçkin Genç Bilim İnsanı ödülüne, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından 2007 yılında Bilim Teşvik, 2022 yılında Bilim ödülüne layık görülmüştür.

 

Prof. Dr. Mecit Halil Öztop, ODTÜ

2003 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliğinden mezun olan Prof. Dr. Mecit Öztop, 2005 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği ve Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümünde yüksek lisanslarını tamamladı. 2006 yılında Kaliforniya Üniversitesi Davis Biyolojik Sistem Mühendisliğinde Doktora eğitimine başladı. Doktorayı tamamladıktan sonra, 2012'de ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümüne öğretim üyesi olarak atandı. 2017 de Doçent ve 2023 yılında Profesör ünvanı aldı. Çok sayıda TÜBİTAK Projesinde yürütücülük yapmıştır. Ayrıca, Ufuk 2020 kapsamında Avrupa Birliği projesinde Koordinatör, 2 projede partner olarak yer almaktadır.
 

Prof. Dr. İsmail Akyol, Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1993 yılında mezun oldu. Yüksek lisan ve Doktora Eğitimini İngiltere’de tamamlayarak 2003 yılında Doktor Unvanını aldı. 2003 -2011 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesinde Yrd. Doç. Dr. kadrosunda çalıştı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde 2011 yılında Doçent kadrosuna atandı. 2018 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri ve Genetik Anabilim Dalına Profesör olarak atandı. Çok sayıda Tübitak projesinde yürütücü, Yardımcı Araştırıcı, Danışman ve Panelist olarak rol aldı. Laktik asit bakterilerde gen regülasyonu, gen overekspresyonu, proteomiks, metabolik yolun genetik olarak değiştirilmesi ve gıda mikrobiyolojisi alanlarında çalışmalar yapmaktadır. 8 Yüksek lisans ve 6 Doktora öğrencisine danışmanlık yapmış ve mezun etmiştir. Halen Ankara Üniversitesinde çalışmaktadır.

 

Prof. Dr. Ali Ramazan Alan, Pamukkale Üniversitesi

Prof. Dr. Ali Ramazan Alan 1990 yılında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünden Lisans derecesi ile mezun olmuştur. Yüksek Lisans, Doktora ve Doktora Sonrası Uzmanlık çalışmalarını (1994-2004) Bitki Islahı ve Genetiği, Bitki Moleküler Biyolojisi ve Biyoteknoloji alanlarında Cornell Üniversitesi (NY, ABD)’nde tamamlamıştır. Aynı üniversitede üç dönem Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı ve iki dönem Bitki Sitogenetiği dersleri vermiştir. Prof. Alan Ottawa Üniversitesinde (Kanada) öğretim görevlisi ve Guelph Üniversitesinde (Kanada) Bitki Biyoteknolojisi Proje Koordinatörü ve Öğretim Görevlisi (2005-2008) olarak görev almıştır. Prof. Alan 2009 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalında öğretim üyesidir.  Ar-Ge çalışmalarını 2010 yılında kurulan Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM) çatısı altında sürdürmektedir. Bitki Biyoteknolojisi alanında TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Üniversite destekli çok sayıda araştırma projesi gerçekleştiren Prof. Alan araştırma sonuçlarını makale ve kitap bölümü olarak yayınlamıştır. Ekibi ile birlikte tarımsal bitki türlerinde değişen iklim şartlarına adapte olabilen, biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı, yüksek verim ve kalite özelliklerine sahip yeni çeşitlerinin üretilmesi amacı ile hızlandırılmış ıslah stratejilerinin geliştirilmesine yönelik biyoteknoloji temelli projeler gerçekleştirmektedir.

 

Prof. Dr. Nedim Mutlu, Akdeniz Üniversitesi

Prof. Dr. Nedim Mutlu, Nebraska Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden 1998 yılında yüksek lisans ve 2002 yılında doktora derecelerini almıştır. 2009 yılından beri görev aldığı Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını kazanmıştır. Araştırma alanları arasında tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak için bitki ıslahı, genetik kaynakların korunması, bitki fizyolojisi, bitki besleme, toprak verimliliği, bitki hastalıkları ve zararlıları gibi konular yer almaktadır. Ayrıca, birçok özel sektör işbirliği ar-ge projelerinde yer almıştır. Prof. Dr. Nedim Mutlu, Fen Bilimleri Enstitüsünün dört farklı programında görev almaktadır. Halen moleküler markır yardımlı ıslah ve CRISPR temelli biyoteknolojik ar-ge konularında devam eden projeleri vardır.

 

Doç. Dr. Özhan Şimşek, Erciyes Üniversitesi

Doç. Dr. Özhan Şimşek, 2006 yılında Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başlayan araştırıcı turunçgillerde mutasyon tespiti üzerine çalıştığı yüksek lisans tezini 2009 yılında tamamlayarak, aynı bölümde doktora eğitimine başlamıştır. 2010 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlayan araştırıcı, lisansüstü eğitimi süresince Hollanda Wageningen Üniversitesinde; Markır geliştirme Stratejileri, İtalya Catania Üniversitesinde; Turunçgillerde gen ekspresyonu ve İspanya Valencia Tarımsal Araştırma Enstitüsü Genomik Merkezi’nde; Turunçgillerde mutasyon tespiti konularındaki araştırmalara katılmıştır. Doktorasını 2016 Şubat’ta tamamlayan Özhan Şimşek 2019 Ekim ayında Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne Dr. Öğr. Üyesi olarak atanmış ve aynı ay Doçent ünvanı almıştır. Özhan ŞİMŞEK’in uluslararası ve ulusal dergiler ile kongrelerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır.

 

Doç. Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe, Uludağ Üniversitesi

Doç. Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe, lisans eğitimini 2010 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise 2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde tamamlamıştır. 2016 yılında Belçika Gent Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde müşterek olarak tamamladığı doktora eğitimi neticesinde, “Uygulamalı Biyolojik Bilimler Doktoru” ve “Gıda Mühendisi Doktoru” unvanlarını içeren çift diploma sahibi olmuştur. Doktora tezi İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yılın en başarılı doktora tezi ödülüne layık görülmüştür. 2020 yılında Üniversiteler Arası Kurul tarafından “Doçent” unvanı almış olup, günümüzde Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi ve Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (BİTUAM) laboratuvar koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Doç. Dr. Senem KAMİLOĞLU BEŞTEPE’nin araştırma konuları arasında in vitro sindirim ve hücre kültürü modellerini kullanarak gıda işlemenin polifenollerinin biyoerişilebilirliği üzerindeki etkisini incelemek yer almaktadır. Ayrıca gıda atıklarının, kronik hastalık riskinin azaltılmasında önemli rolleri olduğu bilinen polifenoller ve karotenoidler gibi biyoaktif bileşiklerin kaynağı olarak değerlendirilmesi ve alternatif protein kaynakları konularında da çalışmaları mevcuttur. Birçok uluslararası (AB 7. Çerçeve, COST, BOF) ve ulusal (TÜBİTAK, İSTKA, BAP) araştırma projelerinde yer almıştır. 2021 yılından günümüze Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında saygın bir dergi olan "Food Research International" dergisinde (Q1) Gıda Kimyası ve Analizi alan editörü olarak görev yapmaktadır. 52 adet uluslararası ve 8 adet ulusal hakemli makale ve de 19 adet kitap bölümü yayınlamıştır. Scopus veritabanına göre h-indeksi 29 olup 2021-2023 yılları arasında Stanford Üniversitesi tarafından oluşturulan Dünyanın En Etkili %2 Bilim İnsanları listesinde yer almıştır.

 

Dr. Stuart James Lucas, Sabancı Üniversitesi

Dr. Stuart J Lucas, Oxford Üniversitesi Biyokimya Bölümünden mezun olduktan sonra İngiltere'deki Ulusal Tıp Araştırma Enstitüsü'nde parazit (sıtma) immunoloji ve genetiği üzerine doktora tezini tamamlamıştır. 2009'da Türkiye'ye gelmesinden beri Sabancı Üniversitesinde bitki genomik ve tarımsal bitki-patojen etkileşimlerine odaklı araştırmaları devam etmektedir.  Son yıllarda SUNUM’da (Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) araştırmacı olarak tarım sektöründe güncel sorunlara karşı nanobiyoteknolojik çözümler geliştirmeye çalışıyor.

 

Dr. Mustafa Türker, Pakmaya

Mustafa Türker, Manchester Üniversitesi Biyokimya Mühendisliği bölümünden doktora derecesini almış ve Pakmaya'da Ar-Ge departmanına katılmıştır. Şirkette çeşitli pozisyonlarda çalışmış olup şu anda Ar-Ge ve Çevre Direktörü olarak görev yapmaktadır. Başlıca araştırmaları ve endüstriyel ilgi alanları endüstriyel biyoteknoloji, maya ve bakteriyel fermantasyonlar, organik asitler, kurutma ve çevresel biyoteknoloji gibi konular üzerine odaklanmaktadır. Ulusal ve uluslararası fonlu birçok projeye liderlik etmiş, Türkiye ve Avrupa'da çeşitli üniversitelerle iş birliği projelerinde aktif olarak yer almıştır. Bilimsel dergilerde, ulusal ve uluslararası konferanslarda çok sayıda makalesi yayınlanmıştır. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi'nde fermantasyon teknolojisi ve biyoayrışmalar üzerine ders vermektedir.